Vijzel met stamper 11.5 cm graniet

  • € 15,95

  • Model: 281136
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Deze zware granieten Vijzel is perfect voor het fijnmalen van kruiden, specerijen, knoflook en meer.
Dankzij het harde graniet is het eenvoudig om harde ingrediënten als peperkorrels, komijn en meer fijn te malen en bij het fijnstampen komen geur en smaak optimaal vrij.
Gebruik de vijzel ook voor pesto, currypasta, knoflookmayonaise en dressings.

Om uw vijzel gebruiksklaar te maken:  Neem een klein handje droge witte rijst. Plet, draai en schaaf de rijst fijn. Helemaal rondom. Niet aaien. Flink wat kracht zetten. Zodra het grootste deel van de rijst is fijngemalen tot poeder, herhaal je dit proces nog een keer. Als het poeder na de tweede keer vijzelen nog steeds kleine stukjes steen bevat, herhaal je het nog eens. Twee keer was bij mij voldoende. De rijstmeel (want dat maak je in feite) moet helemaal wit uit de vijzel komen.
Spoel de vijzel af onder lauwwarm water. Droog de vijzel goed af. Doe nu een handje droge kokosrasp in de vijzel. (Handje pinda’s kan ook). Flink draaien met druk. Op een gegeven moment merk je dat de kokosrasp zal plakken aan de binnenkant van de vijzel. Dat is perfect! Draai door tot overal een laagje kokos zit. Laat nu een paar uur staan. De olie die in de kokos (of pinda’s) zit, zal langzamerhand in de ‘poriën’ van de vijzel trekken. Op deze manier ontstaat er een oliehoudend laagje in de vijzel die voor een groot deel zal voorkomen dat er smaken en geuren in de vijzel trekken. Tijdens het wachten kun je dit filmpje bekijken waar Jamie Oliver laat zien welke vijzel-technieken er zijn. Spoel weer af met lauwwarm water en maak de vijzel droog. De vijzel is nu klaar voor gebruik.
Uiteindelijk is het een kwestie van oefenen. Doe niet te veel tegelijkertijd in de vijzel, zet veel kracht, plet, draai, schraap… Alles wat uit je vijzel komt, zal overheerlijk zijn. Gegarandeerd.

  • materiaal: graniet
  • niet vaatwasmachine bestendig

Gerelateerde producten

Vijzel met stamper 18cm graniet
Vijzel met stamper 13cm graniet